Csokoládék

 

Miből áll a csokoládé?

csokoládé fő összetevői a kakaópor, a kakaóvaj és a cukor, tejcsokoládé esetén a tejpor. A fehér csokoládéban nincs kakaópor, ezért nem is minősíthető igazi csokoládénak. Mit érdemes tudni a kakaóvajról és a kakaóporról?

Kakaóvaj

A kakaóvaj halványsárga színű, csokoládé ízű és illatú zsiradék. Magas mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat (több mint egyharmada egyszeresen telítetlen zsírsav), de ennek ellenére az egyik legstabilabb zsiradék, mivel sok természetes antioxidánst tartalmaz. Többek között a benne természetes formában előforduló E-vitaminnak is köszönheti, hogy akár 2-5 évig is eltartható. A csokoládén túl rengeteg kozmetikai készítményben megtalálható, de fontos gyógyszeripari alapanyag is. Érdekessége, hogy olvadáspontja 32-36 C fok, közel annyi, mint a testhőmérsékletünk, ezért olvad el olyan könnyen a szánkban.

Kakaópor

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint kétféle kakaópor létezik. A zsírszegény kakaóporban a szárazanyag tömegére számítva kevesebb, mint 20 százalék kakaóvajat találunk. A normál kakaóporban ezzel szemben legalább 20 százalék a kakaóvajtartalom, és maximum 9 százalék a víz. A gyártók sokszor jelölik még „holland” típusú kakaóporként terméküket, ezt az eljárást 1828-ban fejlesztette ki a holland Coenraad Johannes van Houten. Ő gyakorlatilag a ma ismert kakaóport találta fel, amikor az erősen savas kakaót lúgos anyagokkal kezelte.